20.05.2013 г.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЗАБОЛЯВАНЕТО МАЛАРИЯ
И КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ НЕЯ


Маларията е една от най-разпространените заразни болести, известна още от дълбока древност. Тя е най-значимата тропическа болест, причиняваща висока смъртност.
Министерство на здравеопазването уведомява,че  разпространението на местна малария в съседна Турция все още продължава да е сериозен проблем. Определен епидемиологичен и клиничен риск създава и нарастващия внос на случаи на малария в Европа от ендемични страни. още ...

За районите на разпространение на маларията по света и препоръките за химиопрофилактика четете тук

17.05.2013 г.

Ч А С О В И     Г Р А Ф И К

Относно: Отбелязване на 19 май „Ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН” - трети етап от Националната АНТИСПИН кампания „Животът е безценен!”

Общоградски мероприятия  в навечерието на 19 май
1. Информационно - скринингова кампания с цел изследване с бързите тестове за ХИВ/СПИН  на 18 май 2013 г. от 10.00 часа в Алея – парк Бачиново / срещу детската площадка/ и от 11.30 в парка край езерото.
2. Под формата на символична червена лента ще се засадят червени цветя с послание „Бъди отговорен към себе си!”,  с дължина  6 метра. Мероприятието ще се проведе на 18 май 2013 г. от 10.00 часа в Алея на здравето, парк Бачиново с финансовата подкрепа на Община Благоевград и Биострой ЕООД -Благоевград.
3. Общоградските мероприятия ще  завършат с ритуално отбелязване на деня / светлинни ефекти в червено и запалени свещи / в знак на почит към жертвите на СПИН и в подкрепа на техните близки. Вечерното събитие ще се състои на 18 май 2013 г. от 21.00 часа пред Младежки дом – Благоевград при посаденото дърво Кедър - символ на АНТИСПИН мероприятията, които осъществява МОК- Благоевград /Местният обществен комитет за превенция на ХИВ/СПИН, СПИ и туберкулоза/ от години. 

Общоградските мероприятия ще се проведат от -  МОК– Благоевград, в чийто състав влизат:
•    Община Благоевград /Компонент 1/
•    РЗИ – Благоевград - /Компонент 1, Компонент 2 и Компонент 3/
•    Сдружение „Адаптация” /Компонент 4/
•    Фондация „Промяна и развитие”
•    Фондация „Перспективи” / Компонент 6/
•    „Информационен център за психично здраве” – гр. Благоевград /Компонент 7/
•    „Здраве без граници”/Компонент 9/

Мероприятията ще се подкрепят от Детски парламент - Младежки дом Благоевград, студенти от ЮЗУ „Н.Рилски”, Биострой” ЕООД – гр. Благоевград, Местни и национални радио и телевизионни медии.

Посочените компоненти са по Програма ”Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”