28.05.2018 г.

31 май 2018 г. Световен ден без тютюнев дим

мото „Тютюн и сърдечни заболявания“

По традиция всяка година по инициатива на Световната здравна информация (СЗО) на 31 май се отбелязва Световния ден без тютюн. Събитието се провежда в страните по целия свят, като се подчертават рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн, и се призовава за ефективна политика за намаляване на нивата на неговото потребелние.
виж пълния текст ...

21.05.2018 г.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЗАБОЛЯВАНЕТО МАЛАРИЯ
И КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ НЕЯ


Маларията е една от най-разпространените заразни болести, известна още от дълбока древност. Тя е най-значимата тропическа болест, причиняваща висока смъртност.
Министерство на здравеопазването уведомява,че  разпространението на местна малария в съседна Турция все още продължава да е сериозен проблем. Определен епидемиологичен и клиничен риск създава и нарастващия внос на случаи на малария в Европа от ендемични страни. още ...

Разпространение на маларията, риск за заразяване и резистентност, и препоръки за химиопрофилактика (по СЗО 2015); Класификация на риска от малария и вид на превантивните мерки (по СЗО 2015)

20.05.2018 г.

20 май - Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

„ПОДГОТОВКАТА ЗА БЪДЕЩЕТО СЕ ОСНОВАВА НА ОПИТА НИ ОТ МИНАЛОТО!”

Всяка трета неделя от месец май отбелязваме Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Мемориалът на свещи се отбелязва за първи път през 1983 г. Във времето назад никой не би могъл да предвиди мащаба и въздействието на глобалната епидемия от ХИВ, която вече е в нейното трето десетилетие. Изгубени са милиони човешки животи и близо 37 милиона души понастоящем живеят с ХИВ.
виж пълния текст ...

19.05.2018 г.

19 май – Европейски ден за борба със затлъстяването


Затлъстяването става все по-сериозен здравословен и социален проблем, алармират специалисти. Днес ядем твърде много, твърде нездравословно, а се движим твърде малко. Проучвания показват, че през последните две десетилетия броят на затлъстелите европейци се е увеличил няколко пъти, а 20 % от децата са с наднормено тегло. Още информация ...

09.05.2018 г.

СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ

17 МАЙ - СВЕТОВЕН ДЕН НА ХИПЕРТОНИЯТА

На 17 май, за 12-ти път в 11 града от страната ще бъде отбелязан Световният ден на хипертонията с национална здравна кампания по инициатива на Българската лига по хипертония в партньорство с Българският червен кръст, фондация „Национална мрежа Сърце за сърце“, Асоциацията на студентите медици в България, Microlife България и др. Тази година тя ще премине под надслов  „НОРМАЛНО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ – НОРМАЛЕН СЪРДЕЧЕН РИТЪМ – ПРЕВЕНЦИЯ ОТ ИНСУЛТ“ и за първи път е подпомогната финансово от дарителската кампания на Райфайзенбанк "Избери, за да помогнеш". Общо 74 служители на банката направиха своя избор за каузата, като общата сума, дарена от тях и от банката е близо 9000 лв.

още информация ...