20.03.2018 г.


24 МАРТ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ТУБЕРКУЛОЗАТА

Световният ден за борба с туберкулозата тази година ще се проведe под мотото: Търсят се: Лидери за свят без туберкулоза. Темата на мотото се фокусира върху поемането на ангажимент за прекратяване на туберкулозата, не само на най-високо политическо ниво, но и на всички нива от кметовете, управители на лечебни заведения, депутати и лидери на общността, на хора, засегнати от туберкулоза, защитници на гражданското общество, здравни работници, лекари или медицински сестри, НПО и други партньори. Всички те могат да бъдат лидери на усилията за прекратяване на туберкулозата в собствената си работа или терен.

още информация по темата

20.03.2018 г.


20 март- Световен ден на оралното здраве

Регионална здравна инспекция Благоевград се присъединява към Български зъболекарски съюз  в отбелязването на 20-ти март - Световен ден на оралното здраве. Денят е учреден по инициатива на Световната дентална федерация (FDI World Dental Federation), включваща в себе си около 200 национални асоциации, от над 130 страни, сред чиито членове е и Българският зъболекарски съюз.

FDI e единствената световна организация в областта на денталната медицина, която е в официални отношения със Световната здравна организация (СЗО) и Организацията на обединените нации (ООН) и избраната дата – 20-ти март се отбелязва официално в стотици държави по целия свят.

Световният ден на оралното здраве е най-голямата световна кампания за осведомяване на населението за оралното здраве. Тази година инициативата е под мотото

„Мисли за устата си, мисли за здравето си“

Данните за България, цитирани в Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 години, разработена за периода 2015-2020 г., посочват, че нивата на разпространение на зъбния кариес у нас са много по-високи от глобалните цели за орално здраве, заложени от Световната здравна организация.

Само 28.87% от 5-6 годишните деца у нас нямат кариеси. Процентът при здравите деца на възраст 12 години е 21.31%, а делът на 18-годишните без кариес е едва 8.31%. Освен това 2/3 от децата на 18 години страдат от заболявания на венците и пародонта, а всеки четвърти от тях има един изваден постоянен зъб.

Изводите от проведеното национално епидемиологично изследване показват още наличието на зъбна флуороза и незадоволителна устна хигиена. Това предопределя и необходимостта от повишаване на познанията на родителите и децата чрез различни инициативи, които мотивират и образоват.

http://www.oralnaprofilaktika.bg/

още информация по темата

16.03.2018 г.


22 март- Световен ден на водата

„ Природата на водата“- 2018г.

Световният  ден на водата бива ежегодно отбелязван на 22 март. Инициативата възниква през 1992 г. по време на конференция на Обединените нации, проведена в Рио де Жанейро.

Темата на тази година изследва как можем да използваме природата, за да преодолеем предизвикателствата на водата от 21-ви век.

Всеизвестен факт е, че водата обуславя съществуването на живите организми. И затова често чуваме, че следващият световен конфликт няма да е заради нефта, златото, оръжията и наркотиците, а заради ВОДАТА -  обикновената на пръв поглед питейна вода, качествата и недостига й.

още информация по темата

15.03.2018 г.

15 МАРТ – ДЕН НА ЗДРАВНИЯ ИНСПЕКТОР

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Поздравявам Ви най-сърдечно с деня на здравния инспектор.

Изказвам своята благодарност за всеотдайния Ви труд, който е в основата на развитието на общественото здравеопазване и гаранция за най-ценното на този свят – здравето на хората.

В трудните времена които преживява страната и в частност цялата система на здравеопазването, профилактичното направление в лицето на РЗИ остана една от най-стабилните институции, изпълняваща отговорно и професионално задълженията си.

Пожелавам на всички Вас преди всичко здраве, лично щастие и много професионални успехи.

С уважение,

Д-р Калоян Калоянов - Директор на РЗИ Благоевград

 

08.03.2018 г.

Мили дами, Честит 8 март!

Най-сърдечно ви поздравявам по случай Международния ден на жената и майката!

Приемете с гордост всеобщото признание за това, че отстоявате целите си, че винаги сте били силни и преодолявате непреодолими трудности, че отдавате всеки свой миг на децата си и благополучието на вашите семейства! Бъдете винаги красиви и обичани, лъчезарни и истински!

Пожелавам ви здраве, професионални успехи и много щастливи мигове! Весел празник!

д-р Калоян Калоянов - Директор РЗИ-Благоевград