На вниманието на гражданите и медиите!
Всички въпроси свързани с дейността и компетенциите на РЗИ-Благоевград, могат да бъдат поставяни всеки вторник до обяд на имайл rzibl@rzibl.org. Отговорите на които ще получите на посочен от Вас имейл.

Актуална информация за качеството на питейната вода, пробонабирана от инспектори при РЗИ-Благоевград от Област Благоевград за периода

от 02.10.2017 г. до 08.10.2017 г.

от 25.09.2017 г. до 01.10.2017 г.

от 18.09.2017 г. до 24.09.2017 г.

от 11.09.2017 г. до 17.09.2017 г.

26.10.2017 г.

АНКЕТА РАДОН

Анкетно проучване за установяване състоянието на информираност на населението за рисковете от радон

19.10.2017 г.

Йоддефицитните заболявания представляват глобален медико-социален проблем, който засяга над 1,5 милиарда души в целия свят. Йодният дефицит, наред с гладуването, се явява една от главните причини за непълноценното развитие на големи групи от населението. Ето защо Световната здравна организация (СЗО) отделя изключително внимание на този проблем, като стимулира и подпомага въвеждането на широко мащабни програми за ликвидиране на йоддефицитните заболявания в световен мащаб.
Йодът е един от микроелементите в природата, жизнено необходим за пълноценното развитие и растеж на човешкия организъм. Той е главна съставна част на хормоните, произвеждани от щитовидната жлеза, които осигуряват обменните процеси в организма, както и нормалните функции на нервната, сърдечно-съдовата и половата система. Йодът е абсолютно необходим за пълноценното развитие на мозъка през вътреутробния период и в първите месеци след раждането, за растежа и развитието в детската възраст и пубертета. По време на бременност недостигът на йод причинява аборти, мъртво раждания и тежки вродени дефекти на плода.
България е част от Балканския йоддефицитен регион, тъй като голяма част от територията и е с намалено количество йод в почвата и водата. Йодният дефицит и причинените от него заболявания и нарушения могат да бъдат предотвратени чрез системна йодна профилактика. Универсално средство за целта е йодираната готварска сол, която се използва от населението, в общественото хранене и производството на храни. Съдържанието на йод в нея е съобразено с дневните нужди от йод, като количеството сол, което трябва да се консумира дневно е не повече от 5 грама (1 чаена лъжичка). Готварската сол, която се предлага в търговската мрежа и се използва в хранително-вкусовата промишленост, трябва да съдържа калиев йодат от 28 - 55 мг/кг сол.
Важно е да се знае, че така предпочитаната в много диети хималайска сол не е йодирана. Тя безспорно е богата на какво ли не, но не съдържа най-важното - йод. Категорично не се препоръчва особено на бременни жени, тъй като йодът е необходим за протичане на нормална бременност и за нормалното развитие на самия плод. За тях е уместен прием на йодирана готварска сол в количества, ненадвишаващи 5-6 гр. за 24 ч.

19.10.2017 г.

Световният ден за борба с остеопорозата се отбелязва ежегодно на 20 октомври под егидата на Международната фондация по остеопороза - IOF.
Остеопорозата е най-разпространеното заболяване на костите. Тя засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст. Характерно за нея е намаляване на масата на костното вещество. Като резултат от това се повишава чупливостта на костите и нараства рискът от счупвания (фрактури). Загубата на костната маса настъпва сравнително бавно и почти незабележимо. Често едва появата на фрактури разкрива съществуването на остеопорозата. Най-честите оплаквания при поява на остеопороза са болки в гърба в областта на лопатките или поясната област, при физическо натоварване или продължителен престой в право или седнало положение. След почивка оплакванията отшумяват.
За 2017 г. кампанията се провежда под мотото "Изграждане на здрави кости при децата и юношите".
Профилактиката на остеопорозата трябва да започне още от ранна детска възраст, когато се формира костната маса на организма. Хранете се балансирано и приемайте мляко и млечни продукти ежедневно. В тях се съдържат много калций и протеини, необходими за здравината на вашите кости и мускули. Повишете вашата физическа активност. Комбинацията от физическа активност и богата на калций хранителна диета, осигуряваща достатъчно витамин Д, предлага огромни възможности за подобряване на костното и мускулното здраве и намаляване на риска от остеопороза. Прекарвайте всеки ден поне 30 мин. на чист въздух и слънце. Вашият организъм произвежда витамин Д, когато слънчевите лъчи достигнат до кожата ви.

16.10.2017 г.

13.10.2017 г.

16 октомври - Световен ден на прехраната


Световният ден на прехраната се отбелязва по решение на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) в деня на създаването ѝ - 16 октомври 1945 г. Чества се в над 150 страни, като България се включва през 2006 г. За първи път официално е обявено, че една от най-важните задачи е изкореняването на глада по света и създаването на условия за устойчиво земеделие, което би могло да изхрани населението в световен мащаб.
Мотото на деня за 2017 г. е: "Да променим бъдещето на миграцията, инвестирайки в развитието на селските райони".

10.10.2017 г.

11 октомври – Световен ден за борба със затлъстяването

Борбата със затлъстяването е до голяма степен създаването на здравословен начин на живот от най-ранна детска възраст.
От НЦОЗА обобщават, че децата ни затлъстяват заради лош семеен пример, малко движение и агресивна реклама. Всяко едно от три деца в света на възраст от 2 до 19 г. е със свръх тегло или  затлъстяване.  Небалансираното хранене и ниската физическа активност са основните фактори за наднорменото тегло при децата.  В България има висока честота на свръх тегло и затлъстяване от най-ранна детска възраст, сочат данните от седем национални проучвания (1998 – 2014), проведени от НЦОЗА, МЗ и РЗИ върху храненето и хранителния статус на различни детски възрастови групи. При последното проучване е установено, че 5% от децата от 1 до 4 години имат затлъстяване. За сравнение, през 2007 г. този процент е бил 2,7%. Децата на 5–18 години с наднормено тегло са общо 30,1%, включително 19,8% със свръх тегло и 10,3% със затлъстяване. Момчетата на 10–13 години са най-рискова група – при тях затлъстяването е почти 20%.
В България специалистите от РЗИ работят по документи, подкрепящи здравословно хранене.
НЦОЗА създаде препоръки за здравословно хранене на ученици, на бременни и кърмещи жени, на кърмачета, на деца от 0 до 3 години; наредби за здравословно хранене на учениците (2009 г.), на децата от 3 до 7 години в детски заведения (2011 г.); на децата от 0 до 3 години в детските заведения и детските кухни (2011 г.) и съответно сборници с рецепти като ръководства за прилагане на наредбите.
Хранене в ранната и предучилищната възраст
При една пета от децата приемът на натрий (основно от готварската сол) е по-висок от горните препоръчителни нива. Всяко четвърто дете на възраст 3–6 години консумира високо количество мазнини.
Хранене в ученическата възраст
В България най-сериозни са проблемите в храненето на децата в ученическа възраст – консумацията на мляко, риба и пълнозърнест хляб е ниска, често се консумират много колбаси, захарни, шоколадови и сладкарски изделия, чипс и снаксове с високо съдържание на сол и мазнини.
Физическа активност в ученическата възраст
Проблем е и ниската физическа активност – само 43% от момчетата и 27% от момичетата имат умерена до интензивна физическа активност съгласно препоръките (поне 60 мин. всеки ден).
Проблемите в детското хранене са следствие от липсата на здравословен модел в значителна част от българските семейства, от отсъствието на адекватна информация и обучение по здравословно хранене, от голямото влияние на масовата реклама на храни с високо съдържание на мазнини, сол и захар.

05.10.2017 г.


-------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------

04.10.2017 г.

ТРИХИНЕЛОЗА

Трихинелозата е тежко протичаща паразитна болест при хората и млекопитаещите животни. Сезонността на заболяването е през месеците декември – март. Напомнаме за това заболяване, поради настъпващата сезонност и предстоящият ловен сезон.
Причинители на заболяването са малки кръгли червеи – трихинели. В България се откриват 2 трихинелни вида – T. spiralis, при епидемични взривове от домашни свине и T. britovi, свързана по-често с взривове от диви животни. 
още информация ...