27.03.2017 г.

И Н Ф О Р М А Ц И Я
ОТНОСНО: Случаи на хоспитализирани лица с диагноза „Бронхопневмония“ от с. Церово, община Благоевград и четири потвърдени случая на Ку треска

още информация ...

23.03.2017 г.

23.03.2017 г.

ВАЖНО!!!

Морбили

Дребната шарка е остро инфикциозно заболяване,което се характеризира с възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, характерен обрив по кожата и усложнение от страна на дихателната система.Дребната шарка е детска инфекция.Разпространява се по въздушно – капков път.Причинява се от вирус-Morbillivirus morbillorum.
Вирусът прониква в организма през лигавицата на горните дихателни пътища и конюнктивите.Става натрупване в епителните клетки на лигавицата, регионалните лимфни възли,тонзилите. В края на инкубационния период инфекцията обхваща и други органи ЦНС,белите дробове, черен дроб, слезката. още...

------------------------------------

Заболяването морбили, по-известно като дребна шарка, е силно контагиозно инфекциозно заболяване, което се причинява от вирус и се  характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на  дихателни пътища, орофаринкса, конюктивата, обрив по кожата, висока температура  и тенденция към усложнения от страна на дехателната система. Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път. още ...

23.03.2017 г.

Ку-треска е природно-огнищна зооантропонозна инфекция (заболяване разпространено сред животни и хора). Причинителят е вътреклетъчен паразит – Коксиела бурнети (Coxiella burneti). Той е с висока издръжливост във външната среда. В замразено месо от заразени животни издържа до 6 месеца, в масло и сирене до 3 месеца, в прах издържа 2 месеца, а в пясък и вълна 5 месеца.

Още информация ...

22.03.2017 г.

Световния ден на водата се отбелязва на 22 март съгласно резолюция 47/193 на Общото събрание на ООН от 22 февруари 1993 г.

Световният ден на водата се отбелязва всяка година на 22 март за привличане на вниманието върху значението на водата и необходимостта от опазването й. Инициативата е предложена през 1992 г. на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена в Рио де Жанейро. Денят се отбелязва официално от 1993 г., като всяка година в целия свят се организират прояви, посветени на водата.
През 2017 г. темата е свързана с отпадъчните води. Кампанията „Защо хабим водата?“ (Why waste water?) отправя послания за намаляване на количеството отпадъчни води и възможностите за оползотворяването им.

Виж пълния текст ...

14.03.2017 г.

15 МАРТ - ДЕН НА ЗДРАВНИЯ ИНСПЕКТОР
Специалността "санитарен инспектор" е създадена с Постановление на Министерски съвет на 15.03.1967 г. Поради голямата важност на това събитие за страната ни и нарасналите нужди от хигиенен контрол, се взема пример и опит и се установяват контакти с родината на професията - Великобритания. Специалността е уникална по своята същност - наред с медицинската подготовка се получават знания по широк кръг други науки във всички сфери, които изисква контролната дейност.
Първият випуск се дипломира през 1971 г. с полувисше образование. Днес след множество законодателни промени завършилите специалисти получават диплома за инспектор по обществено здраве с висше образование и образователно-квалификационна степен професионален бакалавър. Обучават се в три медицински колежа, подразделения на Медицинските университети - в София, Пловдив и Варна. Реализират се основно в Регионалните здравни инспекции и Българската агенция по безопасност на храните.
Това са хората, които се грижат за опазването на общественото здраве на всички фронтове, където това се налага.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, КОЛЕГИ!