08.08.2016 г.

ЛЯТНА АНТИСПИН КАМПАНИЯ 2016

на 20.08.2016 г. /събота/
от 13.00 часа на АКВА ПАРК –  БЛАГОЕВГРАД
РЕГИНАЛНА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ-Благоевград
и МОК-Благоевград ще ИЗВЪРШАТ,     
БЕЗПЛАТНО, АНОНИМНО И ДОБРОВОЛНО
ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА  ХИВ /СПИН С БЪРЗИ ТЕСТОВЕ
----------------------------------------------------------------------

на 17.08.2016 г. /сряда/
от 10.30 часа на БЛАГОЕВГРАДСКА БИСТРИЦА
(при цветната леха)
РЕГИНАЛНА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ-Благоевград
и МОК-Благоевград ще ИЗВЪРШАТ,     
БЕЗПЛАТНО, АНОНИМНО И ДОБРОВОЛНО
ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА  ХИВ /СПИН С БЪРЗИ ТЕСТОВE

-----------------------------------------------------------------------

на 28.08.2016 г. /неделя/
от 11.30 часа на RIO2 КВ.БАЛАРБАШИ, Благоевград
РЕГИНАЛНА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ-Благоевград
и МОК-Благоевград ще ИЗВЪРШАТ,
БЕЗПЛАТНО, АНОНИМНО И ДОБРОВОЛНО
ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА  ХИВ /СПИН С БЪРЗИ ТЕСТОВЕ

----------------------------------------------------------------------

на 07.09.2016 г. /сряда/
от 11.00 часа в ромската махала „Предел“, Благоевград
РЕГИНАЛНА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ-Благоевград
и МОК-Благоевград ще ИЗВЪРШАТ,
БЕЗПЛАТНО, АНОНИМНО И ДОБРОВОЛНО
ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА  ХИВ /СПИН С БЪРЗИ ТЕСТОВЕ

------------------------------------------------------------

на 13.09.2016 г. /вторник/
от 11.00 часа в ЮЗУ „Н.Рилски“, първи корпус (при параклиса), Благоевград
РЕГИНАЛНА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ-Благоевград
и МОК-Благоевград ще ИЗВЪРШАТ,
БЕЗПЛАТНО, АНОНИМНО И ДОБРОВОЛНО
ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА  ХИВ /СПИН С БЪРЗИ ТЕСТОВЕ

02.08.2016 г.

21.06.2016 г.

П О К А Н А

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Във връзка с чл.20, ал.4 от ЗОП и във връзка чл.56 от Вътрешни правила за управление на цикъла на обществените поръчки в РЗИ - Благоевград

ОТПРАВЯМЕ ПОКАНА

За участие в процедура за възлагане на договор чрез събиране на оферти

Предмет: "Доставка на консумативи за офис техника и хардуерна поддръжка" в РЗИ – Благоевград


01.06.2016 г.

31.05.2016 г. СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ТЮТЮНОПУШЕНЕТО

"СТАНДАРТИЗИРАНИТЕ ОПАКОВКИ, НЕКА БЪДЕМ ГОТОВИ ЗА ТЯХ"

Всяка година на 31 май се отбелязва Световния ден без тютюн. Той се провежда в страни по целия свят, като се акцентира на опасностите за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия и за насърчаване на ефективни политики за намаляване на въздействието от употребата на тютюн.

още информация ...

20.05.2016 г.

Благоевградска област е включена в изследване на затлъстяването при деца от първи клас, което се провежда от март до май 2016 г.

В изследването са обхванати 144 деца на 7 години от 8 училища на територията на областта, общо в страната проучването включва 3500 деца. Изследването е по проект „Европейска инициатива на Световната здравна организация за наблюдение на затлъстяването при децата”, в него участват всичките 28 РЗИ. още информация...

14.05.2016 г.

17 МАЙ - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ХИПЕРТОНИЯТА ’2016
НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ „НОРМАЛНОТО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ - ЗДРАВЕ ЗА БЪБРЕЦИТЕ”

За изминалата 2015 година броят на хипертониците, получаващи антихипертензивни лекарства по НЗОК надхвърля 1,2 мил. души, но съществуват и такива, които не използват предписването им по Здравна каса. Това на практика означава, че всеки 4-5 българин е хипертоник, като голяма част от хората с високо кръвно са в млада и на средна възраст. още...

27.04.2016 г.

ЕВРОПЕЙСКА ИМУНИЗАЦИОННА СЕДМИЦА, 24-30 АПРИЛ 2016г.
Целта на тази ежегодна кампания е увеличаването на имунизационния обхват като се обърне внимание на важността на имунизациите особено за уязвимите групи от населението.
Тази седмица ще бъде чествана и от останалите региони на СЗО и в глобален план като Световна Имунизационна Седмица под наслов „Да запълним имунизационната празнина“.

25.04.2016 г.

Класификация на риска от малария и вид на превантивните мерки (по СЗО 2015)

05.04.2016 г.

29.03.2016 г.

Актуална информация за жителите на гр. Петрич и гр. Сандански


Във връзка с обявения ефективен протест на ОПЛ в гр. Сандански на 30.03.2016 и 31.03.2016г и на ОПЛ в гр. Петрич на 31.03.2016г Ви уведомяваме, че необходимият достъп до медицинска помощ за остри случаи в гр. Сандански ще бъде осигуряван в Неотложен кабинет к-т д-р Панчев, а в гр. Петрич в к-т №329 д-р Илия Христов за времето от 08:00 до 17:00 часа.

21.03.2016 г.

виж пълната информация ...

 

11.02.2016 г.

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ!
Относно  информация  ЗА ZIKA-ВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ

От месец май 2015г. в редица държави от Южна Америка  се разви епидемия от вирусна треска с причинител вирусът Зика. Касае се за РНК вирус (Zika вирус)от групата на арбовирусите, който   се предава на хората чрез ухапване от заразен комар от род Aedes, предимно от видовете Aedes aegypti и Aedes albopictus. Тези два вида комари са с произход и естествено разпространение в тропичните и субтропичните райони на Азия, Африка и Америка, където са преносители на вирусните трески Денга и Чикунгуня. Агресивно нападат за кръвосмукане през деня, предпочитат хора и се укриват и развъждат близо до човешките жилища. Aedes albopictus (известен и с името азиатски тигров комар) е внесен в Европа през 1978 г., а масово започва да се разпространява по средиземноморското крайбрежие от 1990 г. насам. В България е установен за пръв път през 2011 г. в област Бургас.
След 2014 г., когато е регистриран взрив от Zika вирусната инфекция  във Френска Полинезия, заболяването се свързва със Синдрома на Гилен Баре, който е установен при някои от заболелите.
През последните месеци на 2015 г. Центърът за контрол на заболяванията - САЩ и Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията - Стокхолм съобщават за увеличаване броя на случаите на микроцефалия и вродени аномалии на централната нервна система (ЦНС), за които се счита, че са усложнения, свързани със Zika вирусна инфекция (ЗВИ) в различни държави в Южна Америка и Карибския басейн.
Разпространението на заболяването в повечето от засегнатите държави в Южна Америка е епидемично, а съобщените случаи са предимно възможни. Към момента се наблюдава интензивен епидемичен подем с увеличаващо се разпространение на болестта в Ел Салвадор, Венецуела, Колумбия, Бразилия, Суринам, Френска Гвиана, Хондурас, Мексико, Панама и Мартиниците. Спорадично е разпространението на ЗВИ в Гватемала, Парагвай, Порто Рико, Барбадос, СейнтМартин и Хаити.
През януари 2016 г. е регистриран и първи случай на ЗВИ, потвърден в САЩ, щата Тексас.
За Европейския континет в момента рискът от пренасяне на заболяването и автохтонното му разпространение сред комарите е много нисък поради зимния сезон. Същевременно връзките на отделни страни от ЕС със засегнати страни от  Латинска Америка са интензивни и вече са регистрирани внесени случаи при хора във Великобритания, Франция,Холандия,Германия и други.
За България рискът е ограничен поради ограничените връзки със засегнатите държави в Латинска Америка,но наличието на биотопи на комари от вида Aedes albopictus, вкл. и райони с естествени разливи  и заблатявания в различни части на страната не може да го изключи. Към януари 2016 г. има данни за разпространение на тигровия комар в областите Благоевград, Бургас, Враца, Монтана, Пловдив и Стара Загора, където е установяван в селища с надморска височина до 200 м. Не е изключено разширяване на заселената от него територия и в други селища в Дунавската равнина, Горнотракийската низина и долините на реките Струма и Места.
Zika вирусната инфекция протича асимптоматично в до 80% от случаите. Клиничната симптоматика се характеризира със самоограничаващо фебрилно състояние, съпроводено от макулопапуларен обрив, артралгия, конюнктивит, мускулни болки и главоболие, които обичайно отшумяват в рамките на 4 до 7 дни.
Имунопрофилактика и лечение - не съществува специфична имунопрофилактика. Лечението на по-тежко протичащите случаи и усложненията е симптоматично. Не съществува специфична антивирусна терапия на ЗВИ.
Диагноза-лабораторното потвърждение на ЗВИ се осъществява чрез директно откриване на Zika-вирусна РНК или специфични вирусни антигени в клинични проби.
Информация и съвети за пътуващи с конкретни препоръки за начините на предпазване ,както и информация  и съвети за здравните работници е публикувана на сайта на НЦЗПБ(www.ncipd.org)
Във връзка с гореизложената информация се дават следните препоръки:
1.Да се обръща внимание  на пациенти с клинични симптоми  на заболяването, епидемиологична анамнеза  за престой в  засегнатите страни до  три седмици след завръщането  и данни за ухапване от комари.
2.При съмнение за заболяване да се извършва консултация с инфекционист при необходимост и симптоматично лечение.
При възникнал случай на инфекция е необходимо:
1.Да се  осигури изолация на болния, така че да бъдат избегнати ухапвания, особено по време на първата седмица от боледуването. Така ще бъде сведен до минимум риска от разпространение на заразата. За целта е необходимо, вратите и прозорците на помещенията, в които се намират болните да бъдат замрежени. Мрежите против комари трябва да са импрегнирани с репелент.
2.Незабавно уведомяване на РЗИ Благоевград.

16.12.2015 г.

НА ВНИМАНИЕТО НА ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ

Във връзка с Писмо Изх.№5881/08.12.2015г. на Зам.Ректор по „СДО и УБК” на Медицински университет – София, Ви Уведомявам:
Отдел  „СДО и УБК” при МУ – София, организира конкурс по документи за прием на специализанти по специалността „Обща медицина”.
Документите се подават в отдела от 07.12.2015г. до 23.12.2015г. включително. Местата, базите за обучение и необходимите документи ще намерите на интернет страницата на Медицински университет – София.

15.12.2015 г.

СЪОБЩЕНИЕ ЗА ПРЕСАТА

РЗИ – Благоевград успешно приключи проект за подобряване на здравните услуги в гръцко-българската трансгранична зона

Благоевград, 15 декември 2015 г. РЗИ – Благоевград успешно приключи международен проект на обща стойност 2,5 милиона евро с наименование "По-добри здравни грижи в българо-гръцката гранична зона" (BEHEALTH), осъществяван в сътрудничество с гръцки и български партньори.
РЗИ – Благоевград бе една от четирите организации, участващи в проекта (с бюджет от малко над 200 000 евро), като в рамките му беше извършен ремонт на лаборатория за 24388 лв. и закупено измервателно оборудване за подобряване на нейната работа. Също така, беше осигурен високопроходим автомобил за достъп до планинските райони в обхвата на работа на РЗИ – Благоевград и компютърно оборудване за повишаване на ефективността на предоставяните от нея услуги.
По проекта беше извършено още следното:
•    Бяха разработени стратегически документи - Стратегия за подобряване представянето на здравни услуги в трансграничния регион Гърция-България, както и План за нейната реализация.
•    Беше направено проучване на здравния статус на извадка от населението на община Петрич (500 души).
•    Беше проведена кампания за популяризиране на различни мерки по здравеопазване в трансграничния регион – в гр. Гоце Делчев, гр. Петрич и гр. Благоевград.
•    Беше извършена обмяна на опит с гръцките партньори по проекта.
•    Бяха реализирани дейности по визуализация и публичност.

Резултатите от настоящия проект ще позволят по-доброто предоставяне на услуги от страна на РЗИ – Благоевград и подобряване на нейната работа в дългосрочен план.

=========================================

Проектът "По-добри здравни грижи в българо-гръцката гранична зона" (BEHEALTH) е финансиран по Програмата за европейско териториално сътрудничество „Гърция-България 2007-2013 г.”, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет на участващите страни. Водещ партньор по проекта е Четвъртият регионален орган по здравеопазване на Македония и Тракия (Солун, Гърция), като партньори са болницата в Кавала (Гърция), РЗИ - Благоевград и МБАЛ "Рокфелер", гр. Петрич. Целта на проекта е да допринесе за подобряване на качеството на живот на гражданите и посетителите на трансграничния регион чрез модернизиране на сектора на здравеопазването.

30.11.2015 г.

1-ВИ  ДЕКЕМВРИ „СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА СРЕЩУ СПИН” НАЦИОНАЛНА ИНФОРМАЦИОННА АНТИСПИН КАМПАНИЯ „НУЛЕВА СТИГМА, НУЛЕВА ДИСКРИМИНАЦИЯ” 2015 г
виж пълния текст ...

30.11.2015 г.


03 декември 2015 г. от 09.30 – 15.00 ч.

О Б Я В А
РЕГИОНАЛНА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ Благоевград съвместно с ЦЕНТЪРА ПО ОСТЕОПОРОЗА в изпълнение дейностите по ограничаване на остеопорозата в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести

О Р Г А Н И З И Р А
скринингово изследване за риска от остеопороза (остеодензитометрия на крак) на цена 10 лв. Измерването ще се извърши от екип на Център по остеопороза Благоевград в сградата на РЗИ Благоевград, ул. «Братя Миладинови» № 2 на 03.12.2015 г. (четвъртък) от 9.30 до 15 ч.
За справки и записвания – тел. 073 885318, отдел «ПБПЗ» към РЗИ.

По време на мероприятието ще се извършва безплатно измерване на кръвно налягане, телесно тегло, определяне на индекса на телесна маса, попълване на едноминутен тест за оценка на риска от остеопороза от експерти на РЗИ Благоевград, Дирекция „Обществено здраве”, отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето”.

25.11.2015 г.

СЪОБЩЕНИЕ ЗА МЕДИИТЕ

На 27 ноември 2015 г. от 11.00 часа в РЗИ – Благоевград ще се проведе заключителна пресконференция за отчитане на дейностите, извършени от инспекцията по проект “По-добри здравни грижи в българо-гръцката гранична зона” (BeHealth).
Проектът бе финансиран по Програмата за европейско териториално сътрудничество “Гърция - България 2007-2013”, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и националните бюджети на участващите страни, в изпълнение на Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ №В3.13.02. Основната му цел бе подобряване на услугите по здравеопазване в трансграничния регион.

Очакваме Ви!

05.11.2015 г.

30.10.2015 г.

ЕВРОПЕЙСКА КАМПАНИЯ "ЕКС ПУШАЧИТЕ СА НЕУДЪРЖИМИ"

виж пълния текст

29.10.2015 г.

Започна безплатното поставяне на силанти при децата от 5 до 8 години

Започна тазгодишната кампания за поставяне на безплатни силанти на постоянните зъби на деца между 5 и 8-годишна възраст.

още информация ...

13.10.2015 г.


П  О  К  А  Н  А
Във връзка с 20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата по инициатива на Регионална здравна инспекция Благоевград и Център по остеопороза Благоевград

ще се проведе скринингово ИЗСЛЕДВАНЕ – ОСТЕОДЕНЗИТОМЕТРИЯ (ИЗМЕРВАНЕ на костната плътност) от специалисти от Центъра по остеопороза. Измерванията ще бъдат на преференциална цена 5 лв.

Измерването ще се проведе на
20 октомври 2015 г. /вторник/ в Младежки дом Благоевград от 15.00 часа.

За допълнителни въпроси -  тел: 073/88 53 18
РЗИ  Благоевград, Дирекция „Профилактика на болестите и промоция на здравето“

още информация ...

12.10.2015 г.

16 октомври – Световен ден на прехраната

08.10.2015 г.

06.10.2015 г.

28.09.2015 г.

Във връзка с провеждането на ежегодна кампания MOVE WEEK-Европейска седмица на физическата активност и спорта , която е част от Now We Move, която е организирана от Международната асоциация за спорт и култура /ISCA/, съвместно с областна администрация Благоевград се проведе инициатива под наслов „Разходка сред природата 2015".
Мероприятието се проведе на 24.09.2015г. от 12.00 часа на площада пред Областна администрация Благоевград, като маршрутът на шествието беше площад Г. Измирлиев-Младежки дом-Розариум". От страна на РЗИ - представители бяха Валентина Георгиева и Чавдар Урдев - инспектори в отдел „ПБПЗ". В шествието се включиха около 200 участника, като за всички тях бяха осигурени предметни рекламни награди.

24.09.2015 г.

ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА 2015

Европейска седмица на мобилността /16-22 септември/ РИОСВ-Благоевград и РЗИ-Благоевград организираха велосипеден и лекоатлетически крос на 19 септември /събота/ от 11 до 12 часа. В спортното мероприятие участваха около 60 младежи - ученици от седмите класове на три благоевградски училища, които са III-то ОУ "Димитър Талев", V-то СОУ "Георги Измирлиев" и СОУИЧЕ "Св. Климент Охридски". Мероприятието имаше състезателен характер като бяха раздадени общо 12 предметни награди.

галерия със снимки от събитието

07.09.2015 г.

СЪОБЩЕНИЕ ЗА МЕДИИТЕ

РЗИ – Благоевград е партньор по проект “По-добри здравни грижи в българо-гръцката гранична зона” (накратко BeHealth), който се  финансира по Програмата за европейско териториално сътрудничество “Гърция - България 2007-2013”, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и националните бюджети на участващите страни, в изпълнение на Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ №В3.13.02. Още...

19.08.2015 г.

ВАЖНО!

През последните две седмици в Област Благоевград се наблюдава тенденция на завишаване на случаите от вирусна чревна инфекция. Заболяването е широко разпространено през летните месеци и съставлява около 50% от всички остри заболявания с диариен синдром.

Острите чревни инфекции заемат второ място по разпространеност след грипа и другите остри респираторни заболявания. Вирусните чревни инфекции се предават много лесно. Заразяването става чрез замърсени ръце и замърсени хранителни продукти, чрез контакти с болен човек и други. Множество вируси могат да причинят остра вирусна гастроентеропатия. Най-често входна врата за вирусите е стомашно – чревният тракт. Клиничните прояви на вирусните чревни инфекции са почти еднотипни. Началото е остро, с умерено повишена температура или без такава. Пациентите имат болки в корема, придружени с гадене, многократни повръщания и по-късно поява на диария. Броят на изхожданията най-често е от три до пет и повече пъти в денонощието. Общото състояние бързо се влошава, а подобрение настъпва след два до четири дни. Не се самолекувайте, а се обръщайте към личния Ви лекар!
Лечението на заболяването включва общ режим и диета. Терапията е симпттоматична. Насочена е към възстановяване на водно – солевите нарушения на организма. При леките форми рехидратацията се провежда перорално, а при по-тежките – по венозен път.
Противоепидемичните мерки се състоят в строга лична и обществена хигиена, борба с мухите, дезинфекция на тоалетните, измиване на плодовете и зеленчуците с обилна течаща вода и т.н.

03.08.2015 г.

Световна седмица на кърменето 1-7 август 2015

24.07.2015 г.

До всички ОПЛ в Благоевградска област:

Уведомяваме Ви, че разпределената за Благоевградска област петкомпонентна ваксина Пентаксим, получена като дарение от правителството на Р Турция, която е в склада на МЗ ще бъде получена в седмацата до 30.07.2015г. Приложена е листовка, инструкция за употреба. ВСЕКИ ЛИЧЕН ЛЕКАР Е ДЛЪЖЕН ДА ИДВА СЪС ЗАЯВКА С ТОЧНИЯ БРОЙ ПОДЛЕЖАЩИ ЛИЦА НА ПЕТКОМПОНЕНТНА ВАКСИНА И ХЛАДИЛНА ЧАНТА.

10.07.2014 г.

ПОКАНА ЗА СЪБИРАНЕ НА ОФЕРТИ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ ОТ РП 2 ПО ИНФОРМАЦИЯ И ПУБЛИЧНОСТ НА ПРОЕКТ ВЕHEALTH